diverse soorten wol

Informatie met toestemming overgenomen van site www.wolplantage.nl

Klik hier om contact op te nemen

voor info en verkoop kijk op de site

Friesmelk schapenwol

  

Friese melkschapenwol is meestal vrij lange witte wol.[als ze niet 2x per jaar scheren] De wol is geschikt om te verspinnen ,vooral voor beginners, ook voor vilten is de wol geschikt.
Foto 1: Een eko/bio lamsvacht met een lange stapellengte.De vacht weegt 1575 gram en de mooiste wol is over. De vacht kost € 28,50.
Foto 2: Een zachte vacht met een gemiddelde stapellengte.De vacht is zeer vettig en weegt 1720 gram. De vacht kan zo worden versponnen ,ook voor beginners.De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kost 26 euro.

Solognote schapenwol

Solognote schaap is een frans ras met een mooie kleur. De wol is goede spinwol en viltwol. Wel zit erin de wol wat rode of bruine kemphaartjes.
Foto 1:Een mooie kleur vacht en deze heeft weinig donker bruine haartjes erin. De vacht weegt 1500 gram en kost 24,50 euro.

Walliser Schwarznäse schapenwol

De wol van dit schapenras is lang en krullend.De wol kan goed worden gevilt en verft mooi aan ook .De krulletjes geven een mooie struktuur in het vilt.De wol kan  ook worden versponnen.Geschikt om er mee te weven daarna. Foto 1:Een aardige zachte lams vacht met  krulletjes . De vacht is uitgezocht en kost 8,50 per 500 gram.

Coburgerfuchs schapenwol

  

Coburger fuchs schapenwol is wat beige creme van kleur. De jonge dieren zijn het donkerst roodbeige. Meestal zit er in de wol nog wat bruine of rode haartjes. De wol kan goed worden versponnen en voor het vilten is deze wol ook geschikt. Foto 1: Verkocht
Foto 2: Een redelijk zachte beige vacht met wat rode haartjes erin van 2130 gram. De vacht is uitgezocht en kost 29 euro.

Hampshire down schapenwol

    

Hampshiredown wol is meer een spinwol. Je kunt er ook wel mee vilten,maar het duurt wat langer voordat het vilt is. Foto 1: Een zachte vacht van 1660 gram.Wel wordt aangeraden deze wol eerst te kaarden. De vacht is uitgezocht en vrijwel schoon hooitjes .De vacht kost 25 euro.
Foto 2: Een redelijke zachte vacht van 1285 gram.  De vacht is uitgezocht en bevat alleen de mooiste wol nog. De vacht kost 19,50 euro.
Foto 3:Verkocht.

Welsh Hill Spackled Face schapenwol

    

Een zeer oud ras uit Groot Brittannië. Met de wol kan worden gesponnen ,al zit in de meeste vachten wel wat kemphaar. Vilten wil ook heel goed met deze wol en geven de haartjes een leuk uiterlijk.
Foto 1:Een vacht van 1680 gram met zwarte haren ertussen door,wat een leuk effect geeft met vilten. Deze wol geeft een stoer gezicht. De vacht is uitgezocht en kost 20 euro.
Foto 2: Verkocht.
Foto 3:Verkocht.

Ouessant schapenwol

    

Ouessantwol is om te vilten ,maar sommige vachten zijn ook geschikt om te verspinnen. Foto 1 : Een zachte aanhangende losse vacht van 730 gram. De vacht is uitgezocht en kost €10,50.
Foto 2:Een  losse vacht van 625 gram in een donkerbruine kleur. Geen hooi of strootje meer in de vacht en de vacht kost €8,50.
Foto 3: Een zachte vacht  van 650 gram.  De vieze stukken zijn verwijderd en er zit geen rommeltjes meer in. De vacht kost €8,50.
Tevens ook nog zwarte vacht van 700 gram en kost 7,50 euro. Foto op aanvraag.

Schoonebeeker schapenwol

    

Schoonebeeker wol is met zijn mooie lokken over het algemeen meer een viltwol en verft ook mooi aan.Er zijn zo af en toe wat zachte vachten bij die geschikt zijn om te verspinnen. Foto 1:Een mooie lokkenvacht van 1615 gram. Mooi los op een stukje na die wat aan elkaar zit.De vacht is uitgezocht en kost 23 euro.
Foto 2: Een zachte vacht van 1330 gram.De vacht is uitgezocht en is vrijwel schoon van hooi en strootjes. Geen vieze wol meer. De vacht kost 17 euro.
Foto 3:Een vacht met een losse struktuur van 1685 gram. De vacht is uitgezocht en kost 22 euro.

Veluwsheide schapenwol

Veluwsheide schapenwol is een hardewol soort. Je kunt er goed mee vilten,maar ook spinnen. Van het spinwerk kun je vesten/jassen  die gevoerd zijn maken of tassen ,vloerkleed e.d. Uitverkocht.

Zwartbles schapenwol

    

Zwartbles schapenwol is geschikt om te verspinnen en met de lamsvachten kan ook worden gevilt. Foto 1: Een redelijke zachte vacht van 1675 gram. De vacht bevat alleen de mooiste wol nog,met hier en daar nog iets hooitjes. De vacht kost €21,50.
Foto 2 :Een zachte vacht van 1560 gram. De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kost 22 euro.
Foto 3: Een zachte vacht van 1710 gram. Deze wol is niet zo lang en ik raad aan deze eerst te kaarden. De vacht kost €20,50. Tevens nog een lamsvachtje van 1575 gram,met alleen de mooiste wol nog. Er zit nog wel iets rommeltjes in ,maar dat valt er met kaarden wel uit , wat ik ook aanraad met deze wol.De vacht kost 20 euro.

Gotland Pels schapenwol

    

Gotlandpels schapenwol is een krulletjes wol wat kan worden versponnen ,maar het vilten wil ook zeer goed met deze wol. Voorlopig uitverkocht. Nog wel een portie gewassen , gekaarde gotlandwol in licht grijs. 370 gram voor € 24,25.

Shetland schapenwol

    

Shetlandschapenwol is een zeer zachte licht gewicht wolsoort en geschikt om te spinnen en vilten. Foto 1: Een klein zachte vachtje van 750 gram . Mooi om te spinnen of vilten.De wol is uitgezocht en kost € 13,50.
Foto 2:Een zacht mooie bruine kleur vacht van 1310 gram. De wol is wat kort en ik raad aan om deze te kaarden.De vacht is uitgezocht en kost €23,50.
Foto 3: Een zachte creme beige vacht. Ik raad aan om deze wol eerst te kaarden. De rugstreep is vervilt. De vacht weegt 1250 gram en kost € 16,50.
Tevens ook een paar witte vachten te koop.Een mooie witte zachte vacht van 1050

Blauwe Texelaar schapenwol

    

De blauwe texelaar heeft meestal mooie bruin grijs tinten vachten. De wol is geschikt om te spinnen en vilten. Foto 1:Een lamsvacht van 1660 gram in een grijsbeigebruine kleur. De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kost 27,50 euro.
Foto 2: Een zachte vacht met alleen de mooiste wol nog. De vacht weegt 2700 gram en kost 41 euro.
Foto 3: Een mooie zachte lamsvacht van 1200 gram in een grijs bruinige kleur. De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kost 21,50 euro.

Clunforrest schapenwol

    

Foto 1: Een zachte vacht van 1630 gram met alleen de mooiste wol nog en zo goed als hooivrij.Omdat dit meer een lokjesvacht is is het beter om hem eerst te kaarden.De vacht kost 26,-.euro
Foto 2: Een zeer zachte lamsvacht van 1160 gram ,met ook alleen de mooiste wol nog,maar zit hier en daar nog iets hooitjes in.Deze gaan er met kaarden wel uit,wat ik aanraad om te doen met deze vacht,want de stappellengte is niet zo heel erg lang.De vacht kost 21 euro.
Foto 3:Verkocht.

Witte texelaar schapenwol

    

Witte Texelaar wol wordt gebruikt om ermee te spinnen.
Foto 1: Een portie zachte lamswol[3 vachtjes door elkaar] van 1300 gram . De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kan zo worden versponnen. de vacht kost 21 euro.
Foto 2:Een zachte lamsvacht van 1250 gram met alleen de mooiste wol nog.Deze kan zo worden versponnen en kost 18,50 euro.
Foto 3:Een zachte [lams]vacht van 825 gram.De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kost 13 euro.

Leicester Longwol schapenwol

    

Leicester Longwool is geschikt om ermee te vilten en voor poppen e.d. Met name de krulletjes in verschillende kleuren. De lichtere vachten zijn soms iets grover van struktuur ,maar nog best zachte wol . De wol kan ook worden gebruikt om te spinnen. Ook voor sokken is de grovere wol goed geschikt. Foto 1: Een zachte licht grijze vacht . De vacht hangt als los zand aan elkaar en daarom geschikt ook voor het spinnen.De wol kost 2,65 per 100 gram.
Foto 2:Een witte leicestervacht met mooie krulletjes.Deze komt op 2,65 per 100 gram.
Foto 3: Een mooie grijzige krulletjesvacht van 3215 gram. De krulletjes kosten 2,65 per 100 gram .200 gram gereserveerd.

Wensleydale schapenwol

    

Wensleydalewol is met name geschikt voor het vilten en voor poppenhaar e.d. Sommige vachten kunnen worden ook versponnen . Foto 1:Zeer lange wensleydale krullokken die ietwat vervilt zijn. je kunt de lokken nog wel van elkaar halen.Het is mogelijk om ze als een lap te vilten. Heel mooi ook om ze te verven in de punten of helemaal.De lokken zijn zo 30/40 cm lang. Er is nog 635 gram voor 16 euro.
Foto 2: Verkocht.
Foto 3: Een krulletjesvacht met zeer lange lokken.Deze kost 2,65  per 100 gram .

Flevolander schapenwol

    

Flevolander schapenwol is fijn van struktuur en lijkt wel wat op merino en shetland. De wol is zacht en kan gebruikt worden voor het spinnen en vilten. Vooral de fijne kroes krulletjes is mooi voor het vilten. De vachten zien er wat smoezelig uit ,maar na het wassen wordt de wol ecru van kleur. Foto 1: Een mooie krulletjes vacht van 1250 gram. Mooie structuur voor het vilten.De vacht kost 20 euro.
Foto 2:Een mooie kroesvacht van 2060 gram. Zeer fijne kroeskrulletjes ,mooi ook voor het vilten,maar kan ook voor het spinnen na het kaarden. De vacht bevat alleen de mooiste wol nog en kost € 30,50.
Foto 3: Een zacht vacht voor het spinnen. De vacht weegt 1780 gram met alleen de mooiste wol. De vacht kost 25 euro.

Nederlands Bonte schapenwol

    

Nederlands bonte schapenwol wordt gebruikt meer om te spinnen,maar vilten kan eventueel ook. Als je deze wol kaard krijg je een mooi geméleerd effect, wat mooie garens opleveren. Foto 1:Een zachte witgrijze donkerbruine vacht die zo te verspinnen is.  De vacht weegt 1780 gram en bevat alleen de mooiste wol nog en kost 25 euro.
Foto 2: Een zachte wit bruine lamsvacht. De vacht weegt 1400 gram en bevat alleen de mooiste wol van de vacht. Ook geen hooi of strootjes in de wol. De vacht kost € 21,-.
Foto 3: Een vrijzachte wit bruin kleurige vacht.De vacht weegt 2600 gram en bevat alleen de mooiste wol nog. De vacht kost €32,50.
Tevens niet uitgezochte vachten van 2,5 kilo voor 8 euro.

Duitse Heideschnucke schapenwol

Duitse heideschnuckewol is goede viltwol,vooral de kleuren en de lokken kunnen heel mooi verwerkt worden. Foto 1:  Nog 1 mooie vacht van 1575 gram. Mooi van kleur en lokken. De vacht is geschoond en kost 27 euro.

Swifter schapenwol

    

Swifter schapenwol is een goede spinwol en viltwol. Foto 1: Een aardige vacht van 1600 gram . De wol is zo wel eventueel te verspinnen. De vacht is uitgezocht en bevat alleen de mooiste wol nog.De vacht  kost €22,50.
Foto 2:Verkocht.
Foto 3: Een zachte lamsvacht met alleen de mooiste wol nog.De wol heeft een aardige lange stapellengte en is zo te verspinnen. De vacht weegt 1965 gram en kost € 30,50.Gereserveerd.

Drentsheide schapenwol

    

Drentsheide schapenwol is een viltwol, je kunt erwel mee spinnen ,maar de wol blijft meestal wat prikkerig. Je kunt in het werkstuk wel een voering zetten. Dat kan heel goed voor een vest of hes. Foto 1:Een mooie losse lamsvacht van 1000 gram met wat lokjes.De wol is uitgezocht ,maar er zit nog ietsjes hooitjes in . Geschikt om te vilten.De vacht kost 14 euro .
Foto 2:Een mooie grote aanhangende lokkenvacht van 2850 gram. Geschikt voor het vacht vilten.  De vacht kost 25 euro.
Foto 3: Een mooie lokjes vacht van 1600 gram. De vacht is uitgezocht,maar er zit zo nu en dan ietsjes hooitjes nog in.  De vacht kost 23 euro.

Nerderlandse Merino schapenwol

    

Met merino schapenwol kun je zeer goed vilten,maar ook spinnen wil goed na het kaarden van de wol. Merino is 1 van de fijnste wolsoorten die er is en prikt dus geheel niet.Deze dieren zijn diervriendelijk gehouden ,wat je van de australische merino niet altijd kunt zeggen. Foto 1::Een zachte zuivere nederlandse merino schapenwol vacht .De vacht weegt 1715 gram en is uitgezocht. De wol is schoon van vieze wol hooi of strootjes. De vacht kost 34 euro of per kilo 20 euro.
Foto 2: Een vacht van 2250 gram die wat kortig van lengte is . Deze moet eerst worden gekaard . Geschikt voor vilten of spinmengsels e.d.  De vacht kost 35 euro.
Foto 3: Mooie zachte nederlandse  merino schapenwol die een zeer fijne struktuur heeft. De stapellengte is 8 á 10 cm lang. Geschikt om te verspinnen en vilten,zoals vacht vilten e.d. De vacht is uitgezocht en bevat geen vieze wol meer en is vrijwel schoon van hooi en strootjes e.d. Een portie van 500 gram kost € 9,95.Er is nog 500 gram aanwezig van deze wol.

Devon &Cornwall longwool schapenwol

  

Deze wol is een wat grof krullende lange lokken wol. Geschikt om mee te vilten of om te spinnen en daar tapijten e.d van te maken.  Foto 1: Een grote vacht met lange krullende lokken. Sommige lokken zitten wat in elkaar , maar voor garnering met vilten is het bruikbaar. Per kilo kost de uitgezochte wol €12,50.De wol ziet er nogal vies uit , maar hij wast heel gauw schoon in mooi creme van kleur [zie foto 2] .Nog 2,5 kilo in voorraad van deze vacht.

Blue de Maine schapenwol

    

Bleu du maine geeft mooie spinwol en met vilten een soepel vilt. De wol heeft over het algemeen een lange stapellengte. Voorlopig uitverkocht.

Hebridean schapenwol

    

Hebridean is meer een viltwol,maar met de losse zachte vachten kan men goed spinnen. Foto 1: Een klein zacht vachtje in een mooie klaur. De vacht is aanhangend.Mooi voor vilten ,maar er kan ook mee worden gesponnen. Het vachtje weegt 785 gram gram en is uitgezocht. De vacht kost € 12,50.
Foto 2 en 3: Verkocht.

Reyland schapenwol

Reylandschapenwol is meer een spinwol,maar vilten kan ook wel met de wat fijndere vachten. De wol heeft veel krimp ,wat een luchtig breiwerk geeft.Deze wol is een zachte wolsoort en geschikt voor kindertruitjes e.d van te maken. Foto 1:Verkocht.Voorlopig is de ruwe wol uitverkocht.Wel nog bij bewerkte wol gewassen gekaarde reylandwol in vlies.Ook kan de ruwe Hampshiredownschapenwol kan als vervanger worden gebruikt.

Herdwick schapenwol

Herdwick schapenwol is een tapijtwol of voor stoer stevig vilt. Foto 1:Deze vachten zijn voorlopig uitverkocht.

Spring naar toolbar